Determinant nenegativ
Moderators: Bogdan Posa, Laurian Filip, Beniamin Bogosel, Radu Titiu, Marius Dragoi
-
Marius Mainea
- Gauss
Determinant nenegativ
Fie \( A,B\in\mathcal{M}_n(\mathbb{R}) \) astfel incat \( I_n-A \) este nilpotenta si \( AB=BA \). Demonstrati ca \( \det(B^2+A^{2k+1})\ge 0 , (\forall)k\in\mathbb{N^{\ast} \)
GM
GM
-
Marius Mainea
- Gauss
- Radu Titiu
- Thales
-
andy crisan
- Pitagora
-
Marius Mainea
- Gauss
-
andy crisan
- Pitagora
-
Marius Mainea
- Gauss
M am uitat mai bine la demonstratia lui Radu la lema cu suma valorilor proprii si are o hiba.
Adica nu cred ca e corecta demonstratia. Acolo unde inmulteste pe total nu prea are voie sa egaleze caci pierde niste \( x \) ca vectori proprii intre matricile acelea si deci lema nu e inca demonstrata. In schimb am gasit alta lema:
Fie \( A,B\in \mathcal{M}_n(\mathbb{C}) \), cu \( AB=BA \) si \( a_1,a_2,\dots,a_n,b_1,b_2,\dots,b_n \) valorile proprii a lui \( A \), respectiv \( B \).
Atunci valorile proprii a lui \( AB \) sunt \( a_1b_{\pi(1)},a_2b_{\pi(2)},\dots,a_nb_{\pi(n)} \), unde \( \pi\in\mathbb{S}_n \).
Astfel ca in problema noastra:
\( \det(B^2+A^{2k+1})=\det(A^{2k+1})\cdot \det(I_n+B^2(A^{-1})^{2k+1})=\prod_{i=1}^{n}(1+\lambda_k^2) \geq 0, \lambda_k \) sunt valorile proprii ale lui \( B \).
O demonstratie la lema nu stiu unde am putea gasi, dar nu cred ca se poate face la nivel elementar.
Adica nu cred ca e corecta demonstratia. Acolo unde inmulteste pe total nu prea are voie sa egaleze caci pierde niste \( x \) ca vectori proprii intre matricile acelea si deci lema nu e inca demonstrata. In schimb am gasit alta lema:
Fie \( A,B\in \mathcal{M}_n(\mathbb{C}) \), cu \( AB=BA \) si \( a_1,a_2,\dots,a_n,b_1,b_2,\dots,b_n \) valorile proprii a lui \( A \), respectiv \( B \).
Atunci valorile proprii a lui \( AB \) sunt \( a_1b_{\pi(1)},a_2b_{\pi(2)},\dots,a_nb_{\pi(n)} \), unde \( \pi\in\mathbb{S}_n \).
Astfel ca in problema noastra:
\( \det(B^2+A^{2k+1})=\det(A^{2k+1})\cdot \det(I_n+B^2(A^{-1})^{2k+1})=\prod_{i=1}^{n}(1+\lambda_k^2) \geq 0, \lambda_k \) sunt valorile proprii ale lui \( B \).
O demonstratie la lema nu stiu unde am putea gasi, dar nu cred ca se poate face la nivel elementar.
n-ar fi rau sa fie bine 
- Dragos Fratila
- Newton
Sa zicem ca matricele \( A, B \) sunt peste un corp \( k \)(alg. inchis) si sunt de dimensiune \( n \). Vrem sa gasim o baza in care sunt triangulare amandoua (banuiesc ca e clar ca asta rezolva lema).mihai++ wrote: O demonstratie la lema nu stiu unde am putea gasi, dar nu cred ca se poate face la nivel elementar.
Notam cu \( V = k^n \) si cu \( V_\lambda = \{v\in V: Av=\lambda v\} \) unde \( \lambda\in\overline{k}=k \) este o valoare proprie a lui \( A \).
Fiindca \( AB=BA \) observam ca \( B V_\lambda\subseteq V_\lambda \).
Asadar exista \( v\in V_\lambda \) vector propriu pentru \( B \).
Am demonstrat ca exista \( v\in V \) vector propriu comun(simultan) pentru \( A \) si \( B \), adica \( Av\in k\cdot v \) si \( Bv\in k\cdot v \).
Acum ne uitam la matricele \( A, B \) in \( k^n/k\cdot v \) (putem face asta fiindca \( v \) e vector propriu comun!)si reaplicam procedeul descris mai sus.
In felul acesta am construit o baza \( v_1, v_2,...,v_n \) a lui \( k^n \) astfel incat \( Av_i, Bv_i \in <v_1,...,v_i> \), altfel spus A si B sunt triangulare in aceasta baza.
Last edited by Dragos Fratila on Tue Mar 02, 2010 11:20 pm, edited 1 time in total.
"Greu la deal cu boii mici..."
- Radu Titiu
- Thales
Demonstratia de acolo e in regula.Eu nu inmultesc relatiile alea toate intre ele.am sa dau un exemplu cu doua paranteze si restul merg la fel , pana la n.mihai++ wrote:M am uitat mai bine la demonstratia lui Radu la lema cu suma valorilor proprii si are o hiba.
Adica nu cred ca e corecta demonstratia. Acolo unde inmulteste pe total nu prea are voie sa egaleze caci pierde niste \( x \) ca vectori proprii intre matricile acelea si deci lema nu e inca demonstrata
Eu stiu ca \( (A-\lambda_k I_n)x=(\alpha I_n-B-\lambda_k I_n)x \) pentru orice k.
\( (A-\lambda_1 I_n)(A-\lambda_2 I_n)x=(A-\lambda_1 I_n)(\alpha I_n-B-\lambda_2 I_n)x=(\alpha I_n-B-\lambda_2 I_n)(A-\lambda_1 I_n)x=(\alpha I_n-B-\lambda_2 I_n)(\alpha I_n-B-\lambda_1 I_n)x \).
si la fel se intampla si cu n paranteze.
A mathematician is a machine for turning coffee into theorems.
-
Costica Ambrinoc
Daca matricea N e nilpotenta si matricea M comuta cu N atunci si matricea MN este nilpotenta.
Apoi daca N este nilpotenta se arata ca det(A+N)=detA unde A este o matrice care comuta cu N(vezi culegerea Matematica pentru grupele de performanta pag 16)
Acum
\( $\det(B^2+A^{2k+1})=\det(B^2+I+A^{2k+1}-I)=\det(B^2+I)\ge 0$ \)
deoarece
\( $\ A^{2k+1}-I=(A-I)(A^{2k}+A^{2k-1}+...+I)$ \)
si e nilpotenta.
Apoi daca N este nilpotenta se arata ca det(A+N)=detA unde A este o matrice care comuta cu N(vezi culegerea Matematica pentru grupele de performanta pag 16)
Acum
\( $\det(B^2+A^{2k+1})=\det(B^2+I+A^{2k+1}-I)=\det(B^2+I)\ge 0$ \)
deoarece
\( $\ A^{2k+1}-I=(A-I)(A^{2k}+A^{2k-1}+...+I)$ \)
si e nilpotenta.
-
andy crisan
- Pitagora
Sa demonstram:
Daca \( A,X\in\mathcal{M}(\mathbb{C}) \) cu \( X \) nilpotenta si cu \( AX=XA \) atunci \( \det(A+X)=\det(A) \).
Daca \( A \) este inversabila atunci egalitatea de aratat ramane(prin impartire prin \( \det(A) \)) \( \det(A^{-1}X+I_n)=1 \).(*)
Cum \( AX=XA \)si \( X \) nilpotenta\( \Rightarrow (A^{-1}X)^{n}=(A^{-1})^nX^{n}=0_n \Rightarrow \) toti coeficientii polinomului \( \det(A^{-1}X+yI_n) \) cu exceptia primului sunt nuli deci \( \det(A^{-1}X+yI_n)=y^{n} \). Apoi se face \( y=1 \) si obtinem (*) adevarata.
Daca \( A \) nu este inversabila atunci
Lema: Exista o infinitate de numere \( \lambda\in\mathbb{C} \) astfel incat \( A+\lambda I_n \) sa fie inversabila.
Acest lucru este evident deoarece ecuatia \( \det(A+\lambda I_n)=0 \) are cel mult \( n \) radacini complexe distincte.
Fie acum \( \lambda\in\mathbb{C} \) astfel incat \( A+\lambda I_{n} \) sa fie inversabila.
\( \det(X+A+\lambda I_n)=\det(A+\lambda I_n) \)(din cazul precedent) pentru o infinitate de \( \lambda \) deci are loc pentru orice \( \lambda\in\mathbb{C} \). Facand \( \lambda=0 \) problema este rezolvata.
Daca \( A,X\in\mathcal{M}(\mathbb{C}) \) cu \( X \) nilpotenta si cu \( AX=XA \) atunci \( \det(A+X)=\det(A) \).
Daca \( A \) este inversabila atunci egalitatea de aratat ramane(prin impartire prin \( \det(A) \)) \( \det(A^{-1}X+I_n)=1 \).(*)
Cum \( AX=XA \)si \( X \) nilpotenta\( \Rightarrow (A^{-1}X)^{n}=(A^{-1})^nX^{n}=0_n \Rightarrow \) toti coeficientii polinomului \( \det(A^{-1}X+yI_n) \) cu exceptia primului sunt nuli deci \( \det(A^{-1}X+yI_n)=y^{n} \). Apoi se face \( y=1 \) si obtinem (*) adevarata.
Daca \( A \) nu este inversabila atunci
Lema: Exista o infinitate de numere \( \lambda\in\mathbb{C} \) astfel incat \( A+\lambda I_n \) sa fie inversabila.
Acest lucru este evident deoarece ecuatia \( \det(A+\lambda I_n)=0 \) are cel mult \( n \) radacini complexe distincte.
Fie acum \( \lambda\in\mathbb{C} \) astfel incat \( A+\lambda I_{n} \) sa fie inversabila.
\( \det(X+A+\lambda I_n)=\det(A+\lambda I_n) \)(din cazul precedent) pentru o infinitate de \( \lambda \) deci are loc pentru orice \( \lambda\in\mathbb{C} \). Facand \( \lambda=0 \) problema este rezolvata.