Teorema lui Ceva
Moderator: Beniamin Bogosel
- Andi Brojbeanu
- Bernoulli
Teorema lui Ceva
Teorema (Ceva). Se considera un triunghi \( ABC \) si punctele \( A^\prime\in BC \), \( B^\prime\in CA \), \( C^\prime\in AB \). Daca dreptele \( AA^\prime, BB^\prime \) si \( CC^\prime \) sunt concurente, atunci: \( \frac{A^\prime B}{A^\prime C}\cdot\frac{B^\prime C}{B^\prime A}\cdot\frac{C^\prime A}{C^\prime B}=1 \).
Last edited by Andi Brojbeanu on Tue Jun 02, 2009 9:03 pm, edited 6 times in total.
-
Virgil Nicula
- Euler
Andi Brojbeanu, apreciez ca incerci sa participi la constructia acestei sectiuni atat de necesara, insa pentru moment destul de saraca in continut. Te intreb daca te-ai gandit ca cele trei puncte pot apartine si dreptelor suport ale laturilor astfel incat AM , BN , CP sa fie totusi concurente, mai clar, punctul lor de intersectie sa nu apartina neaparat interiorului triunghiului dat ? Rog pe Andi daca stie sau pe altcineva sa formuleze exact teorema lui Ceva. Aici este sectiunea teoretica unde nu se permite nici o ambiguitate. Mai ales ca suntem printre universitari. La clasa mai intelegem si corectam in cele din urma. Sectiunea teoretica trebuie sa fie ca un manual, limpede si fara greseala.
-
Cosmin Pohoata
- Euclid
Re: Teorema lui Ceva
Am atasat aici un material (de nivel nu prea ridicat) ce l-am scris acum vreo 2-3 ani cu o demonstratie sintetica (ce nu am mai gasit-o prin sursele clasice) si cateva aplicatii utile ale acestei teoreme si a reciprocii sale. Spor la treaba.Andi Brojbeanu wrote:Fie ABC un triunghi oarecare si punctele M, N, P pe laturile BC, AC, respectiv AB. Daca \( AM,\ BN, \ CP \) sunt concurente, atunci sa se demonstreze ca \( \frac{BM}{MC}\cdot \frac{CN}{NA}\cdot \frac{AP}{PB}=1. \)
PS. Scuzati eventualele greseli de tipar, caci materialul nu a mai fost (re)citit de atunci.
Lema 1. Fiecare om are dreptul la un paharel.
Lema 2. Dupa un paharel esti un alt om.
Lema 2. Dupa un paharel esti un alt om.
- Andi Brojbeanu
- Bernoulli
Fie \( \{P\}=AA^{\prim} \cap BB^{\prim} \cap CC^{\prim} \).
Aplicam teorema lui Menelaus pentru triunghiul \( AA^{\prim} B \) si punctele coliniare \( C, P, C^{\prim} \). Rezulta:
\( \frac{CB}{CA^{\prim}}\cdot \frac{PA^{\prim}}{PA}\cdot \frac{C^{\prim} A}{C^{\prim} B}=1 \)
Aplicam acum teorema lui Menelaus pentru triunghiul \( AA^{\prim} C \) si punctele coliniare \( B, P, B^{\prim} \). Rezulta:
\( \frac{BA^{\prim}}{BC}\cdot \frac{B^{\prim} C}{B^{\prim} A}\cdot \frac{PA}{PA^{\prim}}=1 \)
Inmultind ultimele doua relatii se obtine:
\( \frac{A^{\prim} B}{A^{\prim} C}\cdot \frac{B^{\prim} C}{B^{\prim} A}\cdot \frac{C^{\prim} A}{C^{\prim} B}=1 \).
Aplicam teorema lui Menelaus pentru triunghiul \( AA^{\prim} B \) si punctele coliniare \( C, P, C^{\prim} \). Rezulta:
\( \frac{CB}{CA^{\prim}}\cdot \frac{PA^{\prim}}{PA}\cdot \frac{C^{\prim} A}{C^{\prim} B}=1 \)
Aplicam acum teorema lui Menelaus pentru triunghiul \( AA^{\prim} C \) si punctele coliniare \( B, P, B^{\prim} \). Rezulta:
\( \frac{BA^{\prim}}{BC}\cdot \frac{B^{\prim} C}{B^{\prim} A}\cdot \frac{PA}{PA^{\prim}}=1 \)
Inmultind ultimele doua relatii se obtine:
\( \frac{A^{\prim} B}{A^{\prim} C}\cdot \frac{B^{\prim} C}{B^{\prim} A}\cdot \frac{C^{\prim} A}{C^{\prim} B}=1 \).
Last edited by Andi Brojbeanu on Sat Jan 23, 2010 9:50 pm, edited 1 time in total.
-
Virgil Nicula
- Euler
Cosmine, se pare ca aici vorbim singuri. Atunci mai pun o intrebare : stie Andi ca aceasta teorema are si o reciproca ?! De fapt este mai frecvent a dovedi ca trei drepte sunt concurente decat a evalua niste "amarate" de rapoarte dintr-o concurenta data ... Altfel, teorema postata ramane doar un exercitiu de a folosi ... LaTeX.