Notam: \( n!=1\cdot 2\cdot ... \cdot n \). Sa se afle restul impartirii numarului \( 10!+9! \) la \( 10!-9! \).
P.S. Cele 5 variante de raspuns propuse pentru acest item erau numere mai mici ca 10, deci toate gresite. Pe site-ul concursului una dintre variante este trecuta, totusi, ca fiind corecta, si anume varianta "restul=2"!
Le-am scris un mail si n-am primit niciun raspuns. Bine, asta ma interesa mai putin. As fi dorit sa vad o erata pe site. Prestigiul unei institutii nu se mentine ascunzand gunoiul sub pres, ci recunoscand deschis greselile si corectandu-le. Un anunt de genul "Ne cerem scuze pentru aceasta greseala. Vom acorda tuturor participantilor punctajul corespunzator acestui subiect" ar fi reparat greseala si n-ar fi stirbit cu nimic prestigiul ICHC.
Problema ... cu probleme - Lumina Math
Moderators: Bogdan Posa, Laurian Filip
-
Marcelina Popa
- Bernoulli
-
Marcelina Popa
- Bernoulli
- Laurian Filip
- Site Admin
Evident catul e 1, de unde restul e asa cum a spus si mihai++ \( 2\cdot 9! \)
Din cate stiu eu, impartind un multiplu de 4 la alt multiplu de 4, obtinem un rest divizibil cu 4. Este chiar aiurea sa spuna ca este 2. Din curiozitate, care erau celealte variante de raspuns? S-au dat rezultatele la acest concurs?
Din cate stiu eu, impartind un multiplu de 4 la alt multiplu de 4, obtinem un rest divizibil cu 4. Este chiar aiurea sa spuna ca este 2. Din curiozitate, care erau celealte variante de raspuns? S-au dat rezultatele la acest concurs?
V-au raspuns?Da. Asta le-am zis si eu. Se pare ca nu m-au crezut, desi le-am trimis o rezolvare amanuntita.
-
Marcelina Popa
- Bernoulli
Da, intre timp am primit un raspuns de la ICHC (dupa ce le-am trimis inca un mail):
Greseala autorilor (si a unora dintre copii) a fost urmatoarea: s-au gandit la impartire ca la o fractie si au facut simplificarea. Raportul celor doua numere da, dupa simplificare, \( \frac{11}{9} \), iar restul impartirii lui 11 la 9 este 2. Insa in urma simplificarii se pastreaza numai catul, nu si restul!
Exemplu: 110:90 da catul 1 si restul 20, in timp ce 11:9 da catul 1 si restul 2.
P.S. Rezultatele obtinute de elevi nu s-au anuntat inca. Lucrarile se corecteaza zilele acestea. Concursul e destul de serios si foarte bine organizat (ceea ce nu inseamna ca nu se mai pot face si greseli).
Nu mai tin minte exact care erau cele 5 variante de raspuns din brosura de concurs, sunt insa sigura ca toate erau numere mai mici ca 10 si ca varianta indicata de ei ca fiind corecta era 2.Va multumim, autorii brosurii de concurs analizeaza problema gasita de dumneavoastra. Speram ca in cel mai scurt timp sa putem face rectificarile si pe site.
Va multumim inca o data.
Greseala autorilor (si a unora dintre copii) a fost urmatoarea: s-au gandit la impartire ca la o fractie si au facut simplificarea. Raportul celor doua numere da, dupa simplificare, \( \frac{11}{9} \), iar restul impartirii lui 11 la 9 este 2. Insa in urma simplificarii se pastreaza numai catul, nu si restul!
Exemplu: 110:90 da catul 1 si restul 20, in timp ce 11:9 da catul 1 si restul 2.
P.S. Rezultatele obtinute de elevi nu s-au anuntat inca. Lucrarile se corecteaza zilele acestea. Concursul e destul de serios si foarte bine organizat (ceea ce nu inseamna ca nu se mai pot face si greseli).
-
Marcelina Popa
- Bernoulli
-
Aelius Pop
- Euclid