Determinati \( n \in \mathbb{N}^{\ast} \) astfel incat exista \( \sigma \in S_n \) cu proprietatea ca \( S = \{ |\sigma(k) - k| \ : \ k \in \overline{1, n} \} \) are \( n \) elemente.
[TST V 2008, Problema 1, American Mathematical Monthly]
Permutari particulare
Moderators: Filip Chindea, maky, Cosmin Pohoata
- Filip Chindea
- Newton
Permutari particulare
Life is complex: it has real and imaginary components.
- Beniamin Bogosel
- Co-admin
Imi aduc aminte de problema asta din lista de probleme pentru pregatire de anul trecut de la lot. Nici atunci n-am reusit s-o rezolv.
Se poate obtine usor ca singurele numere \( k \) pentru care ar putea exista astfel de permutari sunt multiplii de 4 si multiplii de 4 +1.
Justificare: \( 0=\sum_{k=1}^n(\sigma(k)-k)\equiv_2 \sum_{k=1}^n|\sigma(k)-k|=\frac{n(n-1)}{2} \).
Am gasit exemple pentru 1,4,5,8,9. In cazul general nu am reusit...
Exemplele pe care le-am gasit, sunt toate cicli de lungime \( n-1 \). Banuiesc ca si in cazul general tot asa se intampla.
Se poate obtine usor ca singurele numere \( k \) pentru care ar putea exista astfel de permutari sunt multiplii de 4 si multiplii de 4 +1.
Justificare: \( 0=\sum_{k=1}^n(\sigma(k)-k)\equiv_2 \sum_{k=1}^n|\sigma(k)-k|=\frac{n(n-1)}{2} \).
Am gasit exemple pentru 1,4,5,8,9. In cazul general nu am reusit...
Exemplele pe care le-am gasit, sunt toate cicli de lungime \( n-1 \). Banuiesc ca si in cazul general tot asa se intampla.
- Beniamin Bogosel
- Co-admin
Si eu m-am mirat cand am vazut-o... Anul trecut am primit niste foi cu probleme chiar in prima zi de pregatire, si fiecare avea cate o copie. Problema asta era la combinatorica. Oricum, n-am reusit s-o rezolvam atunci, cel putin eu si colegii mei de camera. Daca a fost data pe post de problema 1 poate ca nu era chiar asa de grea...bae wrote:Parca trebuia ca problemele de la concursuri sa nu fie cunoscute dinainte de catre elevi.Beniamin Bogosel wrote:Imi aduc aminte de problema asta din lista de probleme pentru pregatire de anul trecut de la lot.Ma rog, cel putin de catre majoritatea!
- Filip Chindea
- Newton
Personal, am pierdut vreo ora cu exemplul (ma rog, daca gaseai in unul din cazuri celalalt trebuia sa fie clar, la modelul asta). Daca ma uit acum pare destul de natural (se obtine prin lipirea a doua "blocuri" si a ceea ce mai ramane):
\( n \equiv 0 \pmod{4}, \ n = 4k \) :
\( \left\{ \begin{array}{lcl} \sigma(j) = 4k - j + 1, & \forall j \in \overline{1, k}, & |\sigma(j) - j| \in \{4k - 1, 4k - 3, ..., 2k + 1 \}, \\ \sigma(4k - j) = j, & \forall j \in \overline{1, k}, & |\sigma(4k - j) - (4k - j)| \in \{ 4k - 2, 4k - 4, ..., 2k\}, \\ \sigma(4k) = 2k + 1, & & |\sigma(4k) - 4k| = 2k - 1, \\ \sigma(k + 1) = k + 1, & & |\sigma(k + 1) - (k + 1)| = 0, \\ \sigma(k + 1 + j) = 3k - j + 1, & \forall j \in \overline{1, k - 1}, & |\sigma(k + 1 + j) - (k + 1 + j)| \in \{ 2k - 2, 2k - 4, ..., 2\}, \\ \sigma(3k - j) = k + 1 + j, & \forall j \in \overline{1, k - 1}, & |\sigma(3k - j) - (3k - j)| \in \{ 2k - 3, 2k - 5, ..., 1\}. \end{array} \right. \)
Cazul \( n \equiv 1 \pmod{4} \) e "tema" (mi-e lene sa dau Copy-Paste
): mai ajustati cu vreun \( 1 \) sau vreo valoare particulara prin cateva locuri.
\( n \equiv 0 \pmod{4}, \ n = 4k \) :
\( \left\{ \begin{array}{lcl} \sigma(j) = 4k - j + 1, & \forall j \in \overline{1, k}, & |\sigma(j) - j| \in \{4k - 1, 4k - 3, ..., 2k + 1 \}, \\ \sigma(4k - j) = j, & \forall j \in \overline{1, k}, & |\sigma(4k - j) - (4k - j)| \in \{ 4k - 2, 4k - 4, ..., 2k\}, \\ \sigma(4k) = 2k + 1, & & |\sigma(4k) - 4k| = 2k - 1, \\ \sigma(k + 1) = k + 1, & & |\sigma(k + 1) - (k + 1)| = 0, \\ \sigma(k + 1 + j) = 3k - j + 1, & \forall j \in \overline{1, k - 1}, & |\sigma(k + 1 + j) - (k + 1 + j)| \in \{ 2k - 2, 2k - 4, ..., 2\}, \\ \sigma(3k - j) = k + 1 + j, & \forall j \in \overline{1, k - 1}, & |\sigma(3k - j) - (3k - j)| \in \{ 2k - 3, 2k - 5, ..., 1\}. \end{array} \right. \)
Cazul \( n \equiv 1 \pmod{4} \) e "tema" (mi-e lene sa dau Copy-Paste
- Beniamin Bogosel
- Co-admin
- Filip Chindea
- Newton
Baremul care se pare ca a fost aplicat, din cate se vede pe tabel (2 resp. 5 puncte) este destul de fair-play (singura idee la prima parte era de insumare (mod 2)): pâna la urma aici era "de munca".
Este adevarat, problemele din AMM de anul acesta au necesitat, pe langa idei efective, si ceva constructii. Poate sa para "artificial", mai degraba stresant sa trebuiasca sa refaci poate o cautare laborioasa a autorilor. Astfel de chestiuni par a fi o traditie, totusi: vezi constructia grafului fara un \( C_4 \) monocromatic de anul trecut, cazul de egalitate la inegalitatea nonstandard din 2006 etc.
Este adevarat, problemele din AMM de anul acesta au necesitat, pe langa idei efective, si ceva constructii. Poate sa para "artificial", mai degraba stresant sa trebuiasca sa refaci poate o cautare laborioasa a autorilor. Astfel de chestiuni par a fi o traditie, totusi: vezi constructia grafului fara un \( C_4 \) monocromatic de anul trecut, cazul de egalitate la inegalitatea nonstandard din 2006 etc.