M-am tot gândit eu azi la o posibilă soluţie, dar după cum spuneam şi în
alt topic, mă cam supără detalii legate de existenţa elementelor nilpotente. Ca sa scap de griji, o să presupun că schema e integră, adică redusă şi ireductibilă. Sper să se poată repara ceva din soluţie pentru cazul general. Eu nu o să-mi mai bat acum capul cu asta

.
Schema e proiectivă peste un corp, deci avem dualitate Serre în cazul care ne interesează. Mai precis, există un fascicol dualizant
\( \omega \) pe
\( X \) astfel încât pentru orice fascicol coerent
\( \mathcal F \), grupul de coomologie
\( H^n(\mathcal F) \) e natural izomorf cu dualul lui
\( \mbox{Hom}(\mathcal F,\omega) \). În plus, dacă
\( \mathcal{O}(1) \) e un fascicol foarte amplu pe
\( X \), atunci orice fascicol coerent e cât al unei sume directe finite de twist-uri
\( \mathcal{O}(n) \). Dacă aplicăm şirul exact de coomologie şirului exact scurt rezultat, vedem că o să fie suficient să demonstrăm afirmaţia din enunţ pentru
\( \mathcal F \) inversabil. Cu dualitate Serre, problema s-a redus la a arăta că pentru orice fascicol inversabil
\( \mathcal F \), fascicolul
\( \mathcal{L}_t=D^{-t}\otimes\mathcal{F}^{-1}\otimes\omega \) nu are secţiuni nenule pentru
\( t \) mare. Sigur, exponentul
\( -1 \) al lui
\( \mathcal F \) poate să lipsească, dar am vrut ca notaţia să sugereze cum se leagă noua formulare a problemei de cea veche.
Presupunem că nu e aşa. Pentru
\( t \) mare, imi aleg multe secţiuni liniar independente ale lui
\( D^t \), care, dată fiind o secţiune nenulă a lui
\( \mathcal{L}_t \), o să inducă multe secţiuni ale produsului tensorial al celor două fascicole, care e
\( \mathcal{F}^{-1}\otimes\omega \). Dacă aş reuşi să arăt că aceste multe secţiuni sunt liniar independente, aş termina obţinând contradicţia căutată, pentru că spaţiul secţiunilor lui
\( \mathcal{F}^{-1}\otimes\omega \) are dimensiune finită. Pentru asta e suficient să arăt că dacă am două secţiuni
\( s,t \) pentru
\( D^t \) şi respectiv
\( \mathcal{L}_t \), atunci
\( s\otimes t \) e nenulă. Lucrez pe un deschis unde
\( D^t \) e liber de rang unu; pe un deschis şi mai mic
\( s \) o să fie inversabil (deja am folosit faptul că schema e redusă). Acolo
\( t \) va trebui să fie nulă pentru ca
\( s\otimes t \) să fie nulă. Rezultă că
\( \mathcal{L}_t \) şi deci şi
\( \omega \) are un subfascicol nenul cu suport
\( F \) de dimensiune strict mai mică decât
\( n \).
Fie acum
\( \mathcal I \) fascicolul de ideale care dă structura redusă a subschemei închise
\( F \). Paragraful de mai sus arată că
\( \omega \) are un subfascicol nenul
\( \mathcal G \) care e anihilat de o putere
\( \mathcal{I}^p \). Grupul
\( \mbox{Hom}(\mathcal G,\omega) \) va fi nenul, şi deci din dualitate Serre avem
\( H^n(\mathcal G)\ne 0 \). Asta este fals, din moment ce
\( \mathcal G \) e un fascicol coerent pe o schemă de dimensiune strict mai mică decât
\( n \) (anume subschema închisă a lui
\( X \) corespunzătoare fascicolului
\( \mathcal{I}^p \)).