Si cand credeam ca am facut ceva interesant...

Moderator: Mihai Fulger

Post Reply
Mihai Fulger
Pitagora

Si cand credeam ca am facut ceva interesant...

Post by Mihai Fulger »

Fie X o schema proiectiva integra de dimensiune n peste un corp k. Fie D un divizor Cartier pe X astfel incat \( h^0(kD)=dim_kH^0(D^{\otimes k}) \) are crestere cel putin liniara (sau aproape echivalent: D are cel putin doua sectiuni liniar independente), atunci pentru orice fascicol coerent F pe X, \( H^n(F\otimes D^{\otimes k})=0 \) pentru k suficient de mare.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Problema aceasta e un caz particular a ceva mai general (nu anulare Serre :P) si credeam ca nu se face si altfel. De fapt este un caz putin mai general decat ceva care este caz particular de ce ziceam mai sus. Mai bine ignorati paragraful acesta deocamdata.

[Edit] A aparut si ipoteza de integritate pe care o pierdusem pe drum.
Last edited by Mihai Fulger on Thu Apr 03, 2008 10:37 pm, edited 1 time in total.
Vader
Arhimede

Post by Vader »

(Schita pentru cazul cresterii liniare). Inlocuind eventual pe D cu un multiplu al sau, putem presupune ca D defineste o aplicatie f peste o curba C. Cum \( R^nf_* \)=0 rezulta din sirul spectral (Grothendieck-Leray ) ca este suficient sa aratam ca \( H^1(C, R^{n-1}f_*(F\otimes D^k))=0 \) pentru k suficient de mare; iar asta rezulta din formula de proiectie (deoarece \( f^*(O(1))=D \) si, bineinteles, din "anulare Serre".
Mihai Fulger
Pitagora

Post by Mihai Fulger »

Se poate construi mereu un morfism intr-o curba folosind numai cresterea liniara pentru D? Daca vrei sa construiesti un morfism intr-o curba, acesta vine dintr-un morfism intr-un spatiu proiectiv in care sta curba aceea, ceea ce cuplat cu \( f^*(O(1))=D \) inseamna ca D (sau multiplul cu care s-a inlocuit pe parcurs) este global generat. Nu cred ca poti sa zici ca D este semi-amplu (un multiplu este global generat) folosind numai cresterea liniara.

Sunt de acord ca astea merg daca X este varietate normala folosind rezultate despre dimensiunea Iitaka a lui D.
Vader
Arhimede

Post by Vader »

Nu-nu, ai perfecta dreptate cand spui (sub alta forma) ca in nici un caz SCHITA de mai sus nu trebuie luata ca demonstratie. Intentia "post"-ului era ceva de genul "where did all this came from". E cam la acelasi nivel cu a spune ca "anulare Kodaira" este echivalenta cu intrebarea din "post"ul despre "restrictia coomologiei". Si apropos, recunosc ca abia acum am observat ca varietatea era doar atat, o varietate, (i.e. nu musai neteda), si de asemeni nu musai peste corpul complex!

Apropos de corpul complex, si relatia "varietati algebrice complete"/"varietati compacte complexe". Intr-un alt topic, "Morfism surjectiv peste o curba" se discuta problema (ne)contractarii cel putin a unei curbe. E amuzant de remarcat faptul ca acest rezultat NU mai este adevarat inlocuind "varietate proiectiva" cu "varietate compacta complexa" (evident, "morfism' devine acum "aplicatie olomorfa" iar "curba"="subspatiu analitic 1-dimensional inchis"). Poate ar fi utila la ceva o demonstratie a afirmatiei din acel topic bazata pe Bertini, nu?
Alexandru Chirvasitu
Euclid

Post by Alexandru Chirvasitu »

M-am tot gândit eu azi la o posibilă soluţie, dar după cum spuneam şi în alt topic, mă cam supără detalii legate de existenţa elementelor nilpotente. Ca sa scap de griji, o să presupun că schema e integră, adică redusă şi ireductibilă. Sper să se poată repara ceva din soluţie pentru cazul general. Eu nu o să-mi mai bat acum capul cu asta :).

Schema e proiectivă peste un corp, deci avem dualitate Serre în cazul care ne interesează. Mai precis, există un fascicol dualizant \( \omega \) pe \( X \) astfel încât pentru orice fascicol coerent \( \mathcal F \), grupul de coomologie \( H^n(\mathcal F) \) e natural izomorf cu dualul lui \( \mbox{Hom}(\mathcal F,\omega) \). În plus, dacă \( \mathcal{O}(1) \) e un fascicol foarte amplu pe \( X \), atunci orice fascicol coerent e cât al unei sume directe finite de twist-uri \( \mathcal{O}(n) \). Dacă aplicăm şirul exact de coomologie şirului exact scurt rezultat, vedem că o să fie suficient să demonstrăm afirmaţia din enunţ pentru \( \mathcal F \) inversabil. Cu dualitate Serre, problema s-a redus la a arăta că pentru orice fascicol inversabil \( \mathcal F \), fascicolul \( \mathcal{L}_t=D^{-t}\otimes\mathcal{F}^{-1}\otimes\omega \) nu are secţiuni nenule pentru \( t \) mare. Sigur, exponentul \( -1 \) al lui \( \mathcal F \) poate să lipsească, dar am vrut ca notaţia să sugereze cum se leagă noua formulare a problemei de cea veche.

Presupunem că nu e aşa. Pentru \( t \) mare, imi aleg multe secţiuni liniar independente ale lui \( D^t \), care, dată fiind o secţiune nenulă a lui \( \mathcal{L}_t \), o să inducă multe secţiuni ale produsului tensorial al celor două fascicole, care e \( \mathcal{F}^{-1}\otimes\omega \). Dacă aş reuşi să arăt că aceste multe secţiuni sunt liniar independente, aş termina obţinând contradicţia căutată, pentru că spaţiul secţiunilor lui \( \mathcal{F}^{-1}\otimes\omega \) are dimensiune finită. Pentru asta e suficient să arăt că dacă am două secţiuni \( s,t \) pentru \( D^t \) şi respectiv \( \mathcal{L}_t \), atunci \( s\otimes t \) e nenulă. Lucrez pe un deschis unde \( D^t \) e liber de rang unu; pe un deschis şi mai mic \( s \) o să fie inversabil (deja am folosit faptul că schema e redusă). Acolo \( t \) va trebui să fie nulă pentru ca \( s\otimes t \) să fie nulă. Rezultă că \( \mathcal{L}_t \) şi deci şi \( \omega \) are un subfascicol nenul cu suport \( F \) de dimensiune strict mai mică decât \( n \).

Fie acum \( \mathcal I \) fascicolul de ideale care dă structura redusă a subschemei închise \( F \). Paragraful de mai sus arată că \( \omega \) are un subfascicol nenul \( \mathcal G \) care e anihilat de o putere \( \mathcal{I}^p \). Grupul \( \mbox{Hom}(\mathcal G,\omega) \) va fi nenul, şi deci din dualitate Serre avem \( H^n(\mathcal G)\ne 0 \). Asta este fals, din moment ce \( \mathcal G \) e un fascicol coerent pe o schemă de dimensiune strict mai mică decât \( n \) (anume subschema închisă a lui \( X \) corespunzătoare fascicolului \( \mathcal{I}^p \)).
Vader
Arhimede

Post by Vader »

Foarte frumoasa argumentatia! Doua mici obiectii: primo, conditia ca X sa fie integra e deja pusa in enunt. Secundo, nu ar trebui cumva sa cerem ca X sa fie si Cohen-Macaulay (pentru existenta fascicului dualizant; altfel ma tem ca dam de categorii derivate)?
Mihai Fulger
Pitagora

Post by Mihai Fulger »

In enunt apare "integra" fiindca modificasem de ieri, dupa ce Alexandru a remarcat ca are nevoie pentru solutia lui. Mi-am dat seama ca am si eu nevoie pentru solutia mea, care in plus era si gresita :) Se vede in enunt ca apare la sfarsit: "[edit]: a aparut si conditia de integritate pe care o pierdusem pe drum"

De Cohen-Macaulay ar fi nevoie daca am vrea sa aplicam dualitate Serre, dar nu aplicam decat definitia fascicolului dualizant, care exista pentru orice schema proiectiva.
Vader
Arhimede

Post by Vader »

Sorry! Nu am observat ca post-ul fusese editat (recunosc ca ma uit un pic "cam in fuga"; prima data am avut chiar impresia ca X e neteda!!). Si, da, iarasi corect, nu se foloseste decat definitia dualizantului, deci OK din nou. Inca o data, frumos!
Mihai Fulger
Pitagora

Post by Mihai Fulger »

Daca era neteda, mergea si demonstratia mea gresita :D
Mihai Fulger
Pitagora

Post by Mihai Fulger »

Poate ma insel, dar cumva demonstratia arata ca fascicolul dualizant nu are torsiune?
Vader
Arhimede

Post by Vader »

Doar cateva cuvintzele, inainte de eventuala inchidere a topicului.

Ma inseala pe mine nasul, sau demonstratia de mai sus se poate extinde (cu mici variatiuni) la varietati neproiective complete (hai sa spunem pentru simplitate, netede, sau cu singularitati rationale)? Ba, cine stie, poate chiar mai general, la varietati compacte complexe ("variatiunile" pe care le am in minte se pot folosi insa aici - din pacate - doar in cazul suprafetelor)!

Mi-ar parea rau sa se inchida topicul in stadiul actual; poate m-a inselat din nou nasul, sau intentia ascunsa (in randurile sibilinice de la sfarsitul primului "post") batea spre "pozitivitate"?

Off..cu ploaia asta, cred ca am facut un guturai teribil! :D
Mihai Fulger
Pitagora

Post by Mihai Fulger »

1. Problema cu care am plecat eu era:
D nef si cu crestere cel putin liniara pe o schema proiectiva integra, atunci anularea de mai sus are loc pentru orice fascicol coerent.

Demonstratia mea foloseste alte metode decat fascicolul dualizant si altele decat metoda cu imaginile directe, dar cum fascicolul dualizant ne scapa de ipoteza de nef nu cred ca mai avem de ce sa continuam pe linia asta. Si oricum as avea nevoie de scheme proiective.

2. Pentru extinderi: Demonstratia lui Alexandru are nevoie de:
a) orice fascicol coerent este un cat al unui fibrat vectorial. Inteleg ca in general, aceasta este o problema deschisa. In cazul proiectiv este evident adevarat. Nu stiu daca si in alte cazuri.

b) existenta fascicolului dualizant.

Deci adaugi ce ipoteze vrei ca sa pastrezi a si b si esti OK.

2') Nici ideea ta nu foloseste ca X este proiectiva, ci in cazul ca X este normala iti trebuie doar D cu dimensiune Iitaka strict pozitiva si mai mica decat dimensiunea lui X

3) Nimeni nu inchide posturile. La un moment dat, lumea nu le mai citeste. Atata tot.
Vader
Arhimede

Post by Vader »

Pentru faptul ca orice fascicul coerent este cat al unui fibrat, avem pe de o parte S. Kleiman (pentru cazul varietatilor netede dar nu neaparat proiective) si Schuster (pentru cazul suprafetelor compacte complexe). Din pacate, in "cazurile ramase", si anume varietati compacte complexe de dimensiune cel putin trei, exista de pilda un rezultat al lui C. Voisin care da exemple de varietati compacte complexe de dimensiune cel putin 4 care au fascicule coerente ce nu sunt caturi de fibrate - si cred ca exista exemple in acest sens si pe dimensiune 3. Deci problema e inchisa si acolo....
Post Reply

Return to “Geometrie algebrica”