~Ecuatia functionala a lui Cauchy

Moderators: Mihai Berbec, Liviu Paunescu

Post Reply
Alin Galatan
Site Admin

~Ecuatia functionala a lui Cauchy

Post by Alin Galatan »

Fie f o functie masurabila, marginita, nenula apt.
Stiind ca \( f(x+y)=f(x)f(y) \) aproape peste tot in raport cu masura Lebesgue din \( R^2 \), aratati ca \( f(x)=e^{itx} \)

Din punctul meu de vedere, nu putem zice \( y=-x \) fiindca a doua bisectoare are masura 0 in \( R^2 \), deci nu putem spune \( f(0)=1 \). De asemenea, nu cred ca putem spune nici \( x=y \).
Am nevoie de caracterizarea aceasta pentru a gasi functionalele multiplicative pe \( L^1(R) \).
Liviu Paunescu
Pitagora

Post by Liviu Paunescu »

Pai din acelasi motiv pentru care nu poti sa spui \( y=-x \) poti sa zici \( f(0)=1 \) fiindca nu schimbi decat pe o multime neglijabila toate ipotezele. Din motivul acesta nu cred ca egalitatea \( f(0)=1 \) ar fi un pas important intr-o eventuala demonstrtie. Trebuie folosite ceva teoreme de teoria masurii.
Mesajul Depeche Mode pentru matematicieni:
"You'll see your problems multiplied
If you continually decide
To faithfully pursue
The policy of truth"
Beniamin Bogosel
Co-admin

Post by Beniamin Bogosel »

Multimea dreptelor de panta rationala e de masura Lebesgue nula, deci putem presupune ca \( f(x+y)=f(x)f(y),\ \forall x,y , x=ry, r \in \mathbb{Q} \). Deasemenea putem presupune ca \( f \) e nenula.
Atunci obtinem ca \( f(nx)=f(x)^n \) pentru orice \( x \) real si orice \( n \) intreg. Daca trecem la module, si tinem cont ca functia e marginita obtinem ca modului lui \( f \) e constant 1 cel putin a.p.t.
Asta e o parte. Cealalta e in lucru... :)
Yesterday is history,
Tomorow is a mistery,
But today is a gift.
That's why it's called present. :)

Blog
Post Reply

Return to “Analiza reala”