Fie f o functie masurabila, marginita, nenula apt.
Stiind ca \( f(x+y)=f(x)f(y) \) aproape peste tot in raport cu masura Lebesgue din \( R^2 \), aratati ca \( f(x)=e^{itx} \)
Din punctul meu de vedere, nu putem zice \( y=-x \) fiindca a doua bisectoare are masura 0 in \( R^2 \), deci nu putem spune \( f(0)=1 \). De asemenea, nu cred ca putem spune nici \( x=y \).
Am nevoie de caracterizarea aceasta pentru a gasi functionalele multiplicative pe \( L^1(R) \).
~Ecuatia functionala a lui Cauchy
Moderators: Mihai Berbec, Liviu Paunescu
- Alin Galatan
- Site Admin
- Liviu Paunescu
- Pitagora
Pai din acelasi motiv pentru care nu poti sa spui \( y=-x \) poti sa zici \( f(0)=1 \) fiindca nu schimbi decat pe o multime neglijabila toate ipotezele. Din motivul acesta nu cred ca egalitatea \( f(0)=1 \) ar fi un pas important intr-o eventuala demonstrtie. Trebuie folosite ceva teoreme de teoria masurii.
Mesajul Depeche Mode pentru matematicieni:
"You'll see your problems multiplied
If you continually decide
To faithfully pursue
The policy of truth"
"You'll see your problems multiplied
If you continually decide
To faithfully pursue
The policy of truth"
- Beniamin Bogosel
- Co-admin
Multimea dreptelor de panta rationala e de masura Lebesgue nula, deci putem presupune ca \( f(x+y)=f(x)f(y),\ \forall x,y , x=ry, r \in \mathbb{Q} \). Deasemenea putem presupune ca \( f \) e nenula.
Atunci obtinem ca \( f(nx)=f(x)^n \) pentru orice \( x \) real si orice \( n \) intreg. Daca trecem la module, si tinem cont ca functia e marginita obtinem ca modului lui \( f \) e constant 1 cel putin a.p.t.
Asta e o parte. Cealalta e in lucru...
Atunci obtinem ca \( f(nx)=f(x)^n \) pentru orice \( x \) real si orice \( n \) intreg. Daca trecem la module, si tinem cont ca functia e marginita obtinem ca modului lui \( f \) e constant 1 cel putin a.p.t.
Asta e o parte. Cealalta e in lucru...
Yesterday is history,
Tomorow is a mistery,
But today is a gift.
That's why it's called present.
Blog
Tomorow is a mistery,
But today is a gift.
That's why it's called present.
Blog