Care sunt conditiile ca o functie sa nu fie marginita?

Moderator: Marius Dragoi

Post Reply
alex2008
Leibniz

Care sunt conditiile ca o functie sa nu fie marginita?

Post by alex2008 »

Raspundeti la intrebarea din titlu.
Beniamin Bogosel
Co-admin

Post by Beniamin Bogosel »

\( f:A\to B\subset \mathbb{R} \) este marginita daca exista \( M>0 \) astfel incat \( |f(x)|\leq M,\ \forall x \in A \).
Yesterday is history,
Tomorow is a mistery,
But today is a gift.
That's why it's called present. :)

Blog
Marcelina Popa
Bernoulli

Post by Marcelina Popa »

In majoritatea cartilor este data urmatoarea definitie echivalenta:
\( f:A\to B\subset \mathbb{R} \) este marginita daca exista \( a,\ b\in \mathbb{R} \) astfel incat \( a\le f(x)\leq b,\ \forall x \in A \).

Exemplu: functia \( f:\mathbb{R}\to \mathbb{R},\ f(x)=\frac{1}{x^2+1} \) este marginita, fiindca toate valorile ei sunt cuprinse intre 0 si 1.

Exemplu de functie nemarginita: \( f:\mathbb{R}\to \mathbb{R},\ f(x)=x^2+x-3 \). Cum aratam ca este nemarginita: vom determina multimea tuturor valorilor pe care le ia \( f(x) \), multime notata cu \( f(\mathbb{R}) \).
Avem: \( y\in f(\mathbb{R}) \) daca si numai daca ecuatia \( f(x)=y \) are cel putin o solutie in domeniul lui \( f \), adica in \( \mathbb{R} \).

ecuatia \( f(x)=0 \) este de gradul 2, deci trebuie pusa conditia \( \Delta \ge 0 \), de unde obtinem: \( y\ge -\frac{13}{4} \), adica \( f(\mathbb{R})=[-\frac{13}{4},\infty) \). Rezulta ca f este nemarginita (superior), fiindca poate lua valori oricat de mari.

Nemarginirea se poate demonstra si prin reducere la absurd.
Virgil Nicula
Euler

Re: Care sunt conditiile ca o functie sa nu fie marginita?

Post by Virgil Nicula »

alex2008 wrote:Raspundeti la intrebarea din titlu.
Dragul meu Alex, nu crezi ca unica ta propozitie din mesaj ar fi trebuit precedata de "Va rog ..." ?!
Cei doi remarcabili useri au fost foarte draguti ca ti-au raspuns prompt si la obiect, spre deosebire de mine ...
Tu sti ce inseamna ca o multime de numere reale este marginita ?
Tu sti ce inseamna multimea-imagine \( f(A) \) unei functii \( f:A\rightarrow B \) ?
Tu sti sa negi conjunctia a doua propozitii logice ?
Daca da, atunci functia \( f \) este marginita daca multimea \( f(A) \) este marginita etc ...
alex2008
Leibniz

Post by alex2008 »

Ma scuzati ... :) , inca nu am studiat functiile marginite ... incerc sa studiez materia inainte si nu prea am inteles functia marginita ... , va rog ...
Post Reply

Return to “Intrebari teoretice”