Fie \( \frac{\alpha_n}{\beta_n} \) o fractie ireductibila de forma \( \frac{\alpha_n}{\beta_n}=\sum_{k=1}^n{\frac{1}{k}} \).
Un numar prim \( p \) se numeste bun daca \( \exists n \) astfel incat \( p \) sa divida \( \alpha_n \). Aratati ca multimea numerelor prime bune e infinita.
Internet Math Olympiad
Ariel University Center of Samaria
Numere prime de la numaratorii H_n-urilor simplificate
Moderators: Laurian Filip, Filip Chindea, maky, Cosmin Pohoata
- Ciprian Oprisa
- Pitagora
Numere prime de la numaratorii H_n-urilor simplificate
Un lucru este ceea ce este, nu ceea ce pare a fi.
- Sabin Salajan
- Euclid
Pentru fiecare p prim luam n=p-1.
Aducem suma la numitorul comun (p-1)! (care este prim cu p), la numarator vor aparea numerele de forma \( \frac{(p-1)!}{i} \). Deoarece in \( {Z}_p \) fiecare din numerele 1,2,...,p-1 sunt inversabile avem pentru un \( i \) oarecare ca \( {i}\cdot{i^{-1}}=1 \), deci \( {i}\cdot{i^{-1}}=-(p-1)! \) (am folosit aici Teorema lui Wilson).
Atunci \( \frac{(p-1)!}{i} \) (care este natural) este congruent cu \( -i^{-1} \), deci la numarator suma va fi congruenta cu \( -(1+2+...+p-1)=-{\frac{p(p-1)}{2}} \), suma divizibila cu p, ceea ce trebuia demonstrat.
Am demonstrat mai mult decat se cere si anume ca orice numar prim este bun (spuneti-mi daca am gresit, nu vreau sa mor prost
).
Aducem suma la numitorul comun (p-1)! (care este prim cu p), la numarator vor aparea numerele de forma \( \frac{(p-1)!}{i} \). Deoarece in \( {Z}_p \) fiecare din numerele 1,2,...,p-1 sunt inversabile avem pentru un \( i \) oarecare ca \( {i}\cdot{i^{-1}}=1 \), deci \( {i}\cdot{i^{-1}}=-(p-1)! \) (am folosit aici Teorema lui Wilson).
Atunci \( \frac{(p-1)!}{i} \) (care este natural) este congruent cu \( -i^{-1} \), deci la numarator suma va fi congruenta cu \( -(1+2+...+p-1)=-{\frac{p(p-1)}{2}} \), suma divizibila cu p, ceea ce trebuia demonstrat.
Am demonstrat mai mult decat se cere si anume ca orice numar prim este bun (spuneti-mi daca am gresit, nu vreau sa mor prost
- Ciprian Oprisa
- Pitagora