Numere prime de la numaratorii H_n-urilor simplificate

Moderators: Laurian Filip, Filip Chindea, maky, Cosmin Pohoata

Post Reply
Ciprian Oprisa
Pitagora

Numere prime de la numaratorii H_n-urilor simplificate

Post by Ciprian Oprisa »

Fie \( \frac{\alpha_n}{\beta_n} \) o fractie ireductibila de forma \( \frac{\alpha_n}{\beta_n}=\sum_{k=1}^n{\frac{1}{k}} \).
Un numar prim \( p \) se numeste bun daca \( \exists n \) astfel incat \( p \) sa divida \( \alpha_n \). Aratati ca multimea numerelor prime bune e infinita.

Internet Math Olympiad
Ariel University Center of Samaria
Un lucru este ceea ce este, nu ceea ce pare a fi.
Sabin Salajan
Euclid

Post by Sabin Salajan »

Pentru fiecare p prim luam n=p-1.
Aducem suma la numitorul comun (p-1)! (care este prim cu p), la numarator vor aparea numerele de forma \( \frac{(p-1)!}{i} \). Deoarece in \( {Z}_p \) fiecare din numerele 1,2,...,p-1 sunt inversabile avem pentru un \( i \) oarecare ca \( {i}\cdot{i^{-1}}=1 \), deci \( {i}\cdot{i^{-1}}=-(p-1)! \) (am folosit aici Teorema lui Wilson).
Atunci \( \frac{(p-1)!}{i} \) (care este natural) este congruent cu \( -i^{-1} \), deci la numarator suma va fi congruenta cu \( -(1+2+...+p-1)=-{\frac{p(p-1)}{2}} \), suma divizibila cu p, ceea ce trebuia demonstrat.

Am demonstrat mai mult decat se cere si anume ca orice numar prim este bun (spuneti-mi daca am gresit, nu vreau sa mor prost :D).
Ciprian Oprisa
Pitagora

Post by Ciprian Oprisa »

Da, este corect, orice numar prim este bun. Demonstratia era ceva mai simpla.
Tot asa, iei \( n=p-1 \), p este impar, deci poti grupa primul cu ultimul, al doilea cu penultimul, etc, si la fiecare, iti iese la numarator p.
Un lucru este ceea ce este, nu ceea ce pare a fi.
Post Reply

Return to “Teoria Numerelor”