Teorema intr-un trapez
Teorema intr-un trapez
Fie un trapez \( ABCD \) cu \( AB \parallel CD \) , \( AD \cap BC=\{I\} \) si \( O \) intersectia diagonalelor . Sa se arate ca \( IO \) trece prin mijlocul bazelor .
. A snake that slithers on the ground can only dream of flying through the air.
- DrAGos Calinescu
- Thales
- Andi Brojbeanu
- Bernoulli
Notam cu \( M \), respectiv \( N \) intersectiile dreptei \( IO \) cu segmentele \( [AB] \), respectiv \( [DC] \).
Deoarece \( AM\parallel DN\Rightarrow \bigtriangleup {IAM}\sim \bigtriangleup {IDN}\Rightarrow \frac{AM}{DN}=\frac{IM}{IN}(1) \).
Deoarece \( MB\parallel NC\Rightarrow \bigtriangleup {IMB}\sim \bigtriangleup {INC}\Rightarrow \frac{MB}{NC}=\frac{IM}{IN}(2) \).
Din \( (1), (2)\Rightarrow \frac{AM}{DN}=\frac{MB}{NC}(3) \).
Deoarece \( AM\parallel NC\Rightarrow \bigtriangleup {AMO}\sim \bigtriangleup{CNO}\Rightarrow \frac{AM}{NC}=\frac{MO}{ON}(4) \).
Deoarece \( MB\parallel DN\Rightarrow \bigtriangleup {BMO}\sim \bigtriangleup {DNO}\Rightarrow \frac{MB}{DN}=\frac{MO}{ON}(5) \).
Din \( (4), (5)\Rightarrow \frac{AM}{NC}=\frac{MB}{DN}(6) \).
Inmultind relatiile \( (3), (6) \) obtinem \( \frac{AM\cdot AM}{DN\cdot NC}=\frac{BM\cdot BM}{NC\cdot DN}\Rightarrow AM^2=BM^2\Rightarrow AM=BM\Rightarrow M \) este mijlocul lui \( [AB] \).
Din \( \frac{AM}{DN}=\frac{MB}{NC}\Rightarrow \frac{AM}{DN}=\frac{AM}{NC}\Rightarrow DN=NC\Rightarrow N \) este mijlcoul lui \( [DC] \).
Deoarece \( AM\parallel DN\Rightarrow \bigtriangleup {IAM}\sim \bigtriangleup {IDN}\Rightarrow \frac{AM}{DN}=\frac{IM}{IN}(1) \).
Deoarece \( MB\parallel NC\Rightarrow \bigtriangleup {IMB}\sim \bigtriangleup {INC}\Rightarrow \frac{MB}{NC}=\frac{IM}{IN}(2) \).
Din \( (1), (2)\Rightarrow \frac{AM}{DN}=\frac{MB}{NC}(3) \).
Deoarece \( AM\parallel NC\Rightarrow \bigtriangleup {AMO}\sim \bigtriangleup{CNO}\Rightarrow \frac{AM}{NC}=\frac{MO}{ON}(4) \).
Deoarece \( MB\parallel DN\Rightarrow \bigtriangleup {BMO}\sim \bigtriangleup {DNO}\Rightarrow \frac{MB}{DN}=\frac{MO}{ON}(5) \).
Din \( (4), (5)\Rightarrow \frac{AM}{NC}=\frac{MB}{DN}(6) \).
Inmultind relatiile \( (3), (6) \) obtinem \( \frac{AM\cdot AM}{DN\cdot NC}=\frac{BM\cdot BM}{NC\cdot DN}\Rightarrow AM^2=BM^2\Rightarrow AM=BM\Rightarrow M \) este mijlocul lui \( [AB] \).
Din \( \frac{AM}{DN}=\frac{MB}{NC}\Rightarrow \frac{AM}{DN}=\frac{AM}{NC}\Rightarrow DN=NC\Rightarrow N \) este mijlcoul lui \( [DC] \).
-
opincariumihai
- Thales
Re: Teorema intr-un trapez
Ca o aplicatie imediata a acestei proprietati avem urmatoarea problema de constructie ( prin manualele vechi se mai gaseste )alex2008 wrote:Fie un trapez \( ABCD \) cu \( AB \parallel CD \) , \( AD \cap BC=\{I\} \) si \( O \) intersectia diagonalelor . Sa se arate ca \( IO \) trece prin mijlocul bazelor .
Fiind dat un paralelogram , determinati mijloacele laturilor folosind o rigla negradata.
- andreiilie
- Euclid
Aplicam o data Teorema lui Ceva, si inlocuim in ea cu rapoartele cunoscute din Thales si, prin reducerea fractilor din Ceva, va rezulta ca raportul CM pe DM = 1, deci M va fi mijlocul bazei mari. Dupa asta, pentru baza mica demonstratia va fi evidenta
"Orice gandire corecta e matematica"
ONM Slatina -cls a VI-a -2009
ONF Constanta - cls a VII-a -2010
ONM Iasi - cls a VII-a -2010
La inceput de cariera:).
Clasa a 8-a M, Colegiul National Mihai Viteazul Ploiesti
ONM Slatina -cls a VI-a -2009
ONF Constanta - cls a VII-a -2010
ONM Iasi - cls a VII-a -2010
La inceput de cariera:).
Clasa a 8-a M, Colegiul National Mihai Viteazul Ploiesti