O aplicatie la antiparalele intr-un triunghi.

Moderators: Bogdan Posa, Laurian Filip

Post Reply
Virgil Nicula
Euler

O aplicatie la antiparalele intr-un triunghi.

Post by Virgil Nicula »

Fie \( \triangle ABC \) cu circumcentru \( O \) . Notam punctele \( M\in AB \) si \( N\in AC \)

pentru care \( AM=MC \) si \( AN=NB \) . Sa se arate ca \( MN\perp OA \) .
Last edited by Virgil Nicula on Fri Jun 04, 2010 6:34 pm, edited 2 times in total.
moldovan ana
Pitagora

Post by moldovan ana »

Va rog sa ma corectati daca gresesc : cred ca lipseste ceva din ipoteza deoarece din ipoteza rezulta numai ca M si N sunt intersectiile mediatoarelor laturilor AC si AB cu laturile opuse AB si AC.
Spataru Stefan
Euclid

Post by Spataru Stefan »

Este corecta problema domnului Nicula. Notam cu M' - proiectia lui M pe [AC] si cu
N' - proiectia lui N pe [AB]. Cum triunghiul AMC este isoscel, iar [MM'] este inaltimea corespunzatoare lui M in acest triunghi inseamna ca MM'este mediatoarea segmentului [AB] si este deci si perpendiculara pe AN. Analog NN' ese mediatoarea [AC] si deci perpendiculara pe AM. Inseamna [MM'], [NN'] sunt inaltimi in triunghiul AMN, si deci intersectia lor va determina si ortocentrul triunghiului. Dar MM' si NN" sunt mediatoarele segmentelor [AB] si [AC] si deci interesectia lor va determina punctul O. Astfel din toate consideratiile inseamna ca O este ortocentul triunghiului AMN si deci AO si MN sunt perpendiculare.
Elev Clasa a VII-a
Scoala Mihai Viteazul
Alexandria
moldovan ana
Pitagora

Post by moldovan ana »

Retrag observatiile de mai sus deoarece enuntul problemei a fost corectat.
Post Reply

Return to “Clasa a VII-a”