Internet Olympiad Problema 4 (sir banal)

Post Reply
Beniamin Bogosel
Co-admin

Internet Olympiad Problema 4 (sir banal)

Post by Beniamin Bogosel »

Fie \( (x_n)_n \) un sir cu \( x_1=1 \) si \( x_{n+1}=x_n+e^{-x_n} \). Calculati limita.

Internet Olympiad, Ariel University of Samaria, Israel

P.S. Daca vi se pare prea usor (se cam vede din ochi totul... ;) ), nu postati raspunsul... Lasati si pe cei care vor sa invete sa raspunda. :)
Yesterday is history,
Tomorow is a mistery,
But today is a gift.
That's why it's called present. :)

Blog
Adriana Nistor
Pitagora

Post by Adriana Nistor »

Notam cu \( l \) limita sirului.(\( (x_n)_{n\in\mathbb{N}} \) este strict crescator).Din relatia \( x_{n+1}=x_n+e^{-x_n} \) se obtine ca \( l=l+\lim(e^{-x_n}) \Rightarrow \lim (e^{-x_n})=0 \Rightarrow -x_n\rightarrow -\infty\Rightarrow x_n\rightarrow\infty\Rightarrow l=+\infty \)
opincariumihai
Thales

Post by opincariumihai »

La stadiul actual al invatamantului romanesc , cred ca asa ar trebui sa arate un subiect propus la faza locala a olimpiadei de matematica :!:
Comicul la noi rezulta din discrepanta intre ceea ce suntem in realitate ( majoritatea ) si ceea ce ne pretindem a fi ( unii...majoritatea) :?
Virgil Nicula
Euler

Re: Internet Olympiad Problema 4 (sir banal)

Post by Virgil Nicula »

opincariumihai wrote:La stadiul actual al invatamantului romanesc , cred ca asa ar trebui sa arate un subiect propus la faza locala O.M. :!:
Comicul rezulta din discrepanta intre ceea ce suntem in realitate si ceea ce ne pretindem a fi. :?
Opincariumihai, ce crezi, exercitiul de mai jos merge la "judeteana" in ziua de azi ?!Si acum

sa trecem de la "banal/evident" la ... "usor/accesibil". Pana la "esenta" este cale lunga ... :D
Fie sirul definit astfel : \( x_1=1 \) si \( x_{n+1}=x_n+e^{-x_n} \) , \( n\in\ N^* \) . Sa se arate ca

\( \lim_{n\to\infty}\ x_n=\infty \) , \( \lim_{n\to\infty}\ \frac {x_n}{n}=0 \) , \( \lim_{n\to\infty}\ \frac {x_n}{\ln n}=1 \) si \( \lim_{n\to\infty}\ n^{\frac {1}{x_n}}=e \) .
Post Reply

Return to “Clasa a 11-a”