Cum s-ar demonstra următoarea afirmaţie:
"Într-un inel comutativ finit, orice element neinversabil (mai puţin 0, evident) este divizor al lui zero"
Stiu sigur că e adevărată, dar n-am gasit demonstraţia nicăieri
Divizori ai lui zero/Elemente neinversabile
Moderators: Beniamin Bogosel, Cosmin Pohoata
- Tudor Micu
- Pitagora
Divizori ai lui zero/Elemente neinversabile
Tudor Adrian Micu
Universitatea "Babes Bolyai" Cluj-Napoca
Facultatea de Matematica si Informatica
Universitatea "Babes Bolyai" Cluj-Napoca
Facultatea de Matematica si Informatica
- Radu Titiu
- Thales
Pai daca poti demonstra ca un element este inversabil daca si numai daca nu e divizor al lui zero , atunci rezulta si propozitia ta.
Asta nu e greu de aratat.Daca un element e inversabil atunci e clar ca nu poate fi divizor al lui zero.Invers, daca plecam cu un element \( a \in A \) care nu e divizor al lui zero atunci functia \( x \to ax \) este injectiva .Cum A e finit rezulta ca e surjectiva, deci exista \( b \) a.i. \( ab=1 \), deci a e inversabil.
Asta nu e greu de aratat.Daca un element e inversabil atunci e clar ca nu poate fi divizor al lui zero.Invers, daca plecam cu un element \( a \in A \) care nu e divizor al lui zero atunci functia \( x \to ax \) este injectiva .Cum A e finit rezulta ca e surjectiva, deci exista \( b \) a.i. \( ab=1 \), deci a e inversabil.
A mathematician is a machine for turning coffee into theorems.
-
Theodor Munteanu
- Pitagora
- Radu Titiu
- Thales
- Tudor Micu
- Pitagora
- Radu Titiu
- Thales
Eu am folosit comutativitatea in demonstratie , doar ca nu am mai zis nimic. \( ab=ba=1 \) deci a e inversabil cu b inversul sau.Daca inelul nu e comutativ, atunci nu mai stim sigur daca b e inversul lui a si la stanga.
Dar in acest caz se poate renunta la comutativitate.Daca iei si functia \( x \to xa \) , atunci obtinem ca exista un c a.i. ca=1. si din ab=1 si ca=1 obtinem b=c.deci a e inversabil.
Dar in acest caz se poate renunta la comutativitate.Daca iei si functia \( x \to xa \) , atunci obtinem ca exista un c a.i. ca=1. si din ab=1 si ca=1 obtinem b=c.deci a e inversabil.
A mathematician is a machine for turning coffee into theorems.
- Dragos Fratila
- Newton