Fie \( f: \mathbb{R}^2 \to \mathbb{R} \) continua si \( t_0,x_0 \in \mathbb{R}. \)
Demonstrati ca daca problema Cauchy: \( \left\{ \begin{array}{ll} \dot{x}=f(t,x) \\ x(t_0)=x_0 \end{array}\right. \) are doua solutii diferite, atunci are o infinitate.
(Daca o solutie prelungeste alta solutie, cele doua nu sunt considerate diferite.)
Ecuatie Cauchy cu 2 solutii
- Beniamin Bogosel
- Co-admin
Ecuatie Cauchy cu 2 solutii
Yesterday is history,
Tomorow is a mistery,
But today is a gift.
That's why it's called present.
Blog
Tomorow is a mistery,
But today is a gift.
Blog
- Beniamin Bogosel
- Co-admin
Problema e superba. Azi am vazut solutia la curs si foloseste Teorema de existenta a solutiei (Peano), Teorema de prelungire a solutiilor si Teorema de existenta a solutiilor maximale...
Pentru solutie se construiesc solutii care trec prin anumite puncte, obtinandu-se astfel o infinitate. Nu postez inca solutia, ci va las sa va mai ganditi.
Yesterday is history,
Tomorow is a mistery,
But today is a gift.
Blog
Tomorow is a mistery,
But today is a gift.
Blog
- Cezar Lupu
- Site Admin
Beni, te-as ruga frumos sa postezi solutia. Eu nu stiu s-o fac, desi nu pot sa zic ca m-am gandit foarte mult la ea. 
An infinite number of mathematicians walk into a bar. The first one orders a beer. The second orders half a beer. The third, a quarter of a beer. The bartender says “You’re all idiots”, and pours two beers.
- Beniamin Bogosel
- Co-admin
Fara a pierde generalitatea, putem presupune ca \( t_0=x_0=0 \). Pentru ca exista doua solutii, exista un interval \( [0,b] \) astfel incat restrictiile solutiilor (cele doua care exista) sa fie diferite pe \( [0,b] \), mai exact, \( x_1(b)\neq x_2(b) \) (daca nu exista un astfel de \( b \), cautam un interval de forma \( [-b,0] \) pentru care solutiile sunt diferite in \( -b \)).
Pentru fiecare punct \( (p,q) \) de pe segmentul determinat de \( (b,x_1(b)),\ (b,x_2(b)) \) exista, conform teoremei de existenta a solutiilor a lui Peano, o solutie \( x_0 \) pentru ecuatia initiala cu data initiala \( x(p)=q \). Graficul acestei solutii, fiind (cel putin intr-o vecinatate a lui \( b \)) intre graficele functiilor \( x_1,x_2 \), va trece prin \( (0,0) \) sau va intersecta graficul lui \( x_1 \) de exemplu. Conform unei consecinte a Teoremei lui Lagrange, atunci cand doua solutii ale unei ecuatii diferentiale \( \dot{x}=f(x,y) \) cu \( f(\cdot, \cdot) \) continua se intersecteaza, putem forma o noua solutie, alegand la punctul de intersectie ce ramura dorim. Astfel, putem construi o solutie care trece prin \( (0,0) \) si \( (p,q) \) "mergand" pe graficul lui \( x_1 \) pana la intersectia cu graficul lui \( x_0 \) si apoi mergand pe graficul lui \( x_0 \) pana in \( (p,q) \).
Prin urmare, putem construi o solutie pentru ecuatia noastra pentru fiecare punct de pe segmentul \( (b,x_1(b)),\ (b,x_2(b)) \), segment negedenerat. Prin urmare exista o infinitate (chiar nenumarabila) de functii care verifica ecuatia data.
Nu e o solutie riguroasa, dar cred ca se poate intelege, si toate teoremele necesare sunt demonstrate in orice curs elementar de ecuatii diferentiale.
Pentru fiecare punct \( (p,q) \) de pe segmentul determinat de \( (b,x_1(b)),\ (b,x_2(b)) \) exista, conform teoremei de existenta a solutiilor a lui Peano, o solutie \( x_0 \) pentru ecuatia initiala cu data initiala \( x(p)=q \). Graficul acestei solutii, fiind (cel putin intr-o vecinatate a lui \( b \)) intre graficele functiilor \( x_1,x_2 \), va trece prin \( (0,0) \) sau va intersecta graficul lui \( x_1 \) de exemplu. Conform unei consecinte a Teoremei lui Lagrange, atunci cand doua solutii ale unei ecuatii diferentiale \( \dot{x}=f(x,y) \) cu \( f(\cdot, \cdot) \) continua se intersecteaza, putem forma o noua solutie, alegand la punctul de intersectie ce ramura dorim. Astfel, putem construi o solutie care trece prin \( (0,0) \) si \( (p,q) \) "mergand" pe graficul lui \( x_1 \) pana la intersectia cu graficul lui \( x_0 \) si apoi mergand pe graficul lui \( x_0 \) pana in \( (p,q) \).
Prin urmare, putem construi o solutie pentru ecuatia noastra pentru fiecare punct de pe segmentul \( (b,x_1(b)),\ (b,x_2(b)) \), segment negedenerat. Prin urmare exista o infinitate (chiar nenumarabila) de functii care verifica ecuatia data.
Nu e o solutie riguroasa, dar cred ca se poate intelege, si toate teoremele necesare sunt demonstrate in orice curs elementar de ecuatii diferentiale.
Yesterday is history,
Tomorow is a mistery,
But today is a gift.
Blog
Tomorow is a mistery,
But today is a gift.
Blog