Multimi numarabile
Moderator: Liviu Paunescu
Multimi numarabile
Am auzit că ar exista mulţimi infinite numărabile. Dacă e aşa, în ce constă numărabilitatea lor? Dacă o mulţime infinită are cardinalul infinit, asta nu înseamnă că mulţimea nu poate fi numărată pînă la capăt?
- Laurian Filip
- Site Admin
O multime este numarabila daca si numai daca exista o bijectie din \( \mathbb{N} \) pe ea.
De exemplu multimea numerelor naturale este numarabila si este infinita.
Multimea numerelor rationale este de asemenea numarabila si infinita.
Mai multe detalii aici:
Wikipedia - Countable Set
De exemplu multimea numerelor naturale este numarabila si este infinita.
Multimea numerelor rationale este de asemenea numarabila si infinita.
Cum adica sa fie numarata?Dacă o mulţime infinită are cardinalul infinit, asta nu înseamnă că mulţimea nu poate fi numărată pînă la capăt?
Mai multe detalii aici:
Wikipedia - Countable Set
- Beniamin Bogosel
- Co-admin
O multime este numarabila daca elementele acestei multimi pot fi enumerate (nu numarate) \( x_1,x_2,...,x_n,... \), adica multimea poate fi aranjata sub forma unui sir. Nu toate multimile au aceasta proprietate. Cel mai usor exemplu este \( \mathbb{R} \).
Yesterday is history,
Tomorow is a mistery,
But today is a gift.
That's why it's called present.
Blog
Tomorow is a mistery,
But today is a gift.
Blog
Păi, în cazul numerelor naturale le enumerăm: x1, x2,..., xn,... (poate şi un infinit). Dar în cazul numerelor reale de ce nu le-am putea enumera la fel (pe ele, pe elemente) ? Adică ceva de genul: x1,..., x2,..., x3,... (pt. că între două numere ar fi o infinitate de numere; mă gîndesc că de-aia se zice că nu e numărabilă această mulţime.)
Enumerările de mai sus, corecte sau nu, oricum nu sunt complete, şi nu pot fi niciodată. Iar prin a fi numărate mă refeream la o enumerare completă.
Enumerările de mai sus, corecte sau nu, oricum nu sunt complete, şi nu pot fi niciodată. Iar prin a fi numărate mă refeream la o enumerare completă.
- Beniamin Bogosel
- Co-admin
In primul rand, zi in ce clasa esti si de ce te intereseaza chestiile astea.
Nu ai inteles fenomenul. Singurele multimi pentru care poti sa enumeri toate elementele sunt cele finite. Aici teoria si totul este foarte simplu, si le stii si tu. La multimile infinite se schimba treaba, si cele mai simple multimi infinite sunt cele numarabile.
Enumerare inseamna o bijectie intre multimea respectiva si multimea numerelor naturale. Intre N si Q exista o bijectie, pe cand intre R si N nu exista o asemenea bijectie. Uite AICI primul rezultat la cautarea mea de pe google pentru demonstratia faptului ca R este nenumarabila.
Asteapta pana o sa studiezi lucrurile astea in facultate, sau cauta o carte de analiza/algebra care are la inceput lucruri de teoria multimilor (aproape toate au). Citeste si apoi da-ti cu parerea, pentru ca daca vorbesti numai asa din ce crezi tu, atunci nu castigi nimic.
Nu ai inteles fenomenul. Singurele multimi pentru care poti sa enumeri toate elementele sunt cele finite. Aici teoria si totul este foarte simplu, si le stii si tu. La multimile infinite se schimba treaba, si cele mai simple multimi infinite sunt cele numarabile.
Enumerare inseamna o bijectie intre multimea respectiva si multimea numerelor naturale. Intre N si Q exista o bijectie, pe cand intre R si N nu exista o asemenea bijectie. Uite AICI primul rezultat la cautarea mea de pe google pentru demonstratia faptului ca R este nenumarabila.
Asteapta pana o sa studiezi lucrurile astea in facultate, sau cauta o carte de analiza/algebra care are la inceput lucruri de teoria multimilor (aproape toate au). Citeste si apoi da-ti cu parerea, pentru ca daca vorbesti numai asa din ce crezi tu, atunci nu castigi nimic.
Yesterday is history,
Tomorow is a mistery,
But today is a gift.
Blog
Tomorow is a mistery,
But today is a gift.
Blog