Ecuatie diofantica exponentiala

Moderator: Mihai Fulger

Post Reply
spx2
Euclid

Ecuatie diofantica exponentiala

Post by spx2 »

De curand un prieten mi-a spus ca la un examen la teoria numerelor s-a dat sa se rezolve ecuatia \( x^y=y^x \) in numere intregi.
Eu am incercat s-o rezolv, am ajuns la ceva, am putut verifica pentru unele solutii si se pare ca functioneaza, insa as vrea sa va rog daca se poate sa-mi confirme cineva ca solutie e buna.
De asemeni, daca aveti alte rezolvari mai elegante (cea pe care o voi scrie e destul de lunga) sunt binevenite.

Solutie:

Descompunem ambele numere in factori primi si scriem

\( x=\prod_{i=1}^{n} p_i^{\alpha_i} \)
\( y=\prod_{i=1}^{m} p_i^{\beta_i} \)

Acum inlocuim scrierile acestea in ecuatia initiala si avem

\( \(\prod_{i=1}^{n} p_i^{\alpha_i}\)^{\prod_{i=1}^{m} p_i^{\beta_i}} = \(\prod_{i=1}^{m} p_i^{\beta_i}\)^{\prod_{i=1}^{n} p_i^{\alpha_i}} \)

De aici vedem ca \( n=m \), deci x si y au aceeasi factori primi dar la puteri diferite.

Putem sa rescriem mai departe

\( \prod_{i=1}^{n} {p_i}^{\({\alpha_i}\prod_{j=1}^{n} p_j^{\beta_j}\)} = \prod_{i=1}^{n} {p_i}^{\(\beta_i \prod_{j=1}^{n} p_j^{\alpha_j}\)} \)

si deci exponentii vor fi egali:

\( {\alpha_i}\prod_{j=1}^{n} p_j^{\beta_j} = \beta_i \prod_{j=1}^{n} p_j^{\alpha_j} \) <- relatia aceasta o notam cu (1)

Acum definim \( c=gcd(x,y)=\prod_{i=1}^{n} {p_i}^{\min(\alpha_i,\beta_i)} \)

Impartim ambii membri in (1) prin c si obtinem:

\( \frac{\alpha_i}{c} \prod_{j=1}^{n} {p_j}^{\beta_j - \min(\alpha_j,\beta_j)}=\frac{\beta_i}{c} \prod_{j=1}^{n} {p_j}^{\alpha_j - \min(\alpha_j,\beta_j)} \) <-- notam cu (2)

Acum intuim ca din cauza impartirii fiecare produs din acela va avea factori primi diferiti si aratam asta prin definirea multimilor

\( X=\{i|\beta_i>\alpha_i\} \)
respectiv
\( Y=\{i|\beta_i<\alpha_i\} \)

Nu am cuprins cazul \( \alpha_i=\beta_i \) deoarece in acel caz termenii respectivi dispar la impartirea cu c.
Se observa ca \( X\cap Y = \phi \) <-- notam cu (3)

Putem deci rescrie (2) indexand produsele dupa multimile X si Y si avem:

\( \frac{\alpha_i}{c} \prod_{j\in X} {p_j}^{\beta_j-\alpha_j}=\frac{\beta_i}{c} \prod_{j\in Y} {p_j}^{\alpha_j-\beta_j} \)

Dar din (3) rezulta ca produsele de mai sus sunt prime intre ele si de aici avem ca:

\( \alpha_i = k\cdot c \cdot \prod_{j\in Y} = ky \)
\( \beta_i = k\cdot c \cdot \prod_{j\in X} = kx \)

Deci avem ca de fapt

\( x=\prod_{i=1}^{n} {p_i}^{kx} \)
si ca
\( y=\prod_{i=1}^{n} {p_i}^{ky} \)

Orice corectura e binevenita.

Multumesc.
spx2
Euclid

Post by spx2 »

Am mai observat ca se pot cumva margini solutiile tinand cont de limita asupra celui mai mare factor prim a unui numar in raport cu el insusi...
lasamasatelas
Euclid

Post by lasamasatelas »

Putemm presupune ca \( x<y \). Ecuatia se mai scrie si \( x^{1/x}=y^{1/y} \). Se arata usor (cu derivate) ca functia \( f(x)=x^{1/x} \) e crescatoare pe intervalul \( (0,e] \) si descrescatoare pe \( [e,{\infty}) \). Prin urmare din \( x<y \) si \( f(x)=f(y) \) rezulta \( x<e<y \). Cum \( x,y \) sunt intregi rezulta ca \( x=1 \) sau \( 2 \). Pentru fiecare dintre aceste valori ale lui \( x \) trebuie cautat \( y>e \) a.i. \( f(y)=f(x) \). Un astfel de \( y \) daca exista este unic pt.ca \( f \) e descrescatoare pe \( [e,{\infty}) \). Daca \( x=1 \) atunci nu exista nici un \( y>e \) cu \( f(y)=f(1)=1 \). Daca \( x=2 \) atunci \( f(4)=4^{1/4}=2^{1/2}=f(2) \) deci \( y=4 \). Deci unica solutie cu \( x<y \) este \( x=2,\,y=4 \)

O problema inrudita mai interesanta: Gasiti \( x,y{\in\mathbb}Q \), cu \( 0<x<y \) a.i. \( x^y=y^x \). Solutia e destul de surprinzatoare: \( x=(1+1/n)^n,\,y=(1+1/n)^{n+1} \) cu \( n\in{\mathbb}N^* \). Singura solutie intreaga se obtine pentru \( n=1 \). Observati ca atunci cand \( n \) creste \( x \) si \( y \) se apropie de \( e \), unul dinspre stanga, celalalt dinspre dreapta.
Nicu Beli

"Quapropter bono christiano, sive mathematici, sive quilibet impie divinantium, maxime dicentes vera, cavendi sunt, ne consortio daemoniorum animam deceptam, pacto quodam societatis irretiant."
(Sf. Augustin, 354-430)
Baiatul destept
Euclid

Re: Ecuatie diofantica exponentiala

Post by Baiatul destept »

Ai gresit inca de la inceput:
spx2 wrote: Descompunem ambele numere in factori primi si scriem

\( x=\prod_{i=1}^{n} p_i^{\alpha_i} \)
\( y=\prod_{i=1}^{m} p_i^{\beta_i} \)
Nu e obligatoriu ca y sa aiba in descompunere aceiasi \( p_i \) ca x si tocmai aici este greseala pentru ca tie toate relatiile iti rezulta din felul in care ai ales x si y. Descompunerea lui y ar fi trebuit sa fie :
\( y=\prod_{i=1}^{m} s_i^{\beta_i} \)
si atunci toate egalitatile care ieseau inainte dispar.

O alta solutie la problema este sa presupunem ca x<y, x si y diferite de 0 si 1.
Se arata usor ca nu poate un cuplu de forma (x<0 si y>0) nu poate fi solutie a ecuatiei si de asemenea ca rezolvarea ecuatiei in numere negative este exact rezolvarea ecuatiei in numere naturale a modulelor lor.
Asadar in ecuatia initiala logaritmam in baza x si obtinem usor ca \( y=x^{k} \) unde k este un numar natural oarecare. Inlocuind din nou in ecuatia initiala ajungem la concluzia ca \( k=x^{k-1} \), ecuatie care are singura solutie x=2 si k=2 (se arata usor) iar asta inseamna ca singura solutie in numere naturale este x=2, y=4 si cum ecutia este in numere intregi o sa avem si x=-2 si y=-4.
Un nebun pescuia intr-o cada.Un medic, cu o metoda proprie, il intreaba daca a prins ceva. Nebunul ii raspunde sever:"Bineinteles ca nu, prostule, nu vezi ca e o cada!"
Cristi Popa
Euclid

Post by Cristi Popa »

lasamasatelas wrote:O problema inrudita mai interesanta: Gasiti \( x,y{\in\mathbb}Q \), cu \( 0<x<y \) a.i. \( x^y=y^x \). Solutia e destul de surprinzatoare: \( x=(1+1/n)^n,\,y=(1+1/n)^{n+1} \) cu \( n\in{\mathbb}N^* \). Singura solutie intreaga se obtine pentru \( n=1 \). Observati ca atunci cand \( n \) creste \( x \) si \( y \) se apropie de \( e \), unul dinspre stanga, celalalt dinspre dreapta.
O solutie evidenta este \( x=y \), cu \( x \) numar rational pozitiv arbitrar. Presupunem ca \( x\neq y \) si \( 0<x<y \). Numarul \( w=\frac{x}{y-x}\in\mathbb{Q}^*_+ \Rightarrow y=\left(1+\frac{1}{w}\right)\cdot x \Rightarrow x^y=x^{\left(1+\frac{1}{w}\right)\cdot x} \).
Deoarece \( x^y=y^x\Rightarrow x^{\left(1+\frac{1}{w}\right)\cdot x}=y^x\Rightarrow x^{1+\frac{1}{w}}=y=\left(1+\frac{1}{w}\right)\cdot x\Rightarrow x^{\frac{1}{w}}=1+\frac{1}{w} \). Deci, \( x=\left(1+\frac{1}{w}\right)^w,\ y=\left(1+\frac{1}{w}\right)^{w+1}\ \ \ (1) \).
Fie \( w=\frac{n}{m},\ x=\frac{r}{s},\ n,m,r,s\in\mathbb{N}^*,\ (n,m)=(r,s)=1 \). Din relatia \( (1)\Rightarrow \left(\frac{m+n}{n}\right)^{\frac{n}{m}}=\frac{r}{s}\Rightarrow\frac{(m+n)^n}{n^n}=\frac{r^m}{s^m} \).
Din \( (m,n)=1\Rightarrow (m+n,n)=1 \) si \( \left((m+n)^n,n^n\right)=1 \). Analog, \( (r^m,s^m)=1 \). Asadar, ambii membrii ai ultimei egalitati reprezinta fractii ireductibile \( \Rightarrow (m+n)^n=r^m \) si \( n^n=s^m\Rightarrow (\exists)\ k,\ l\in\mathbb{N}^* \) a.i. \( m+n=k^m,\ r=k^n \) si \( n=l^m,\ s=l^n\Rightarrow m+l^m=k^m\Rightarrow k\geq l+1 \).
Daca \( m>1\Rightarrow k^m\geq (l+1)^m\geq l^m+m\cdot l^{m-1}+1>l^m+m\Rightarrow k^m>l^m+m \), ceea ce reprezinta o contradictie.
Astfel, \( m=1\Rightarrow w=\frac{n}{m}=n \) si avem solutiile: \( x=\left(1+\frac{1}{n}\right)^n,\ y=\left(1+\frac{1}{n}\right)^{n+1},\ n\in\mathbb{N}^* \).
De aici rezulta si ca singura solutie netriviala in numere naturale se obtine pentru \( n=1 \), adica \( x=2 \) si \( y=4 \).

Remarca: Solutia de mai sus se gaseste in
Ion Cucurezeanu, "Probleme de aritmetica si teoria numerelor", Editura Tehnica, Bucuresti, 1976.
BogdanCNFB
Thales

Post by BogdanCNFB »

Rezolvati ecuatia data de spx2 in multimea numerelor reale.
Post Reply

Return to “Teoria algebrica si curbe eliptice”